Megjelent a Tűzmadár c. mesés foglalkoztató füzet

2015.02.07 08:04

A Szalay Könyvkiadónál már megvásárolható Egyesületünk ajánlásával az első népmesés foglalkoztatófüzet, melynek szerzője Szabó Katalin, az Egyesület elnöke.

 

A foglalkoztató füzet (remélhetőleg) sorozat első részében  Benedek Elek  Tűzmadár című meséjével ismerkedhetnek meg a szülők és a gyerekek.

Kutatások, felmérések igazolják, hogy hatalmas népmesei  kincsestárunkból a mai gyerekek csak ritkán találkoznak egy-egy történettel. Sok esetben csak az iskolai olvasókönyv lapjain.

Miért olyan fontos ez?

A magyar népmeséken keresztül a  gyermekek  ismereteket szerezhetnek hagyományainkról,  szokásainkról, régi életmódokról, a mai nyelvhasználatból már kikopott, vagy kevéssé használatos szavakból-kifejezésekből, pedig ezek ismerete a nemzetünkhöz való tartozás érzésének kialakulásához elengedhetetlenül szükséges.

A kiadványban a  gyermekek számára feltehetően ismeretlen szó és kifejezés magyarázata is található , természetesen családi körben lehetőség nyílik a mese szövegén keresztül a további szókincs bővítésre is.

A  mesét feldolgozó, a mese ismeretét megkívánó feladatok a mese után következnek, melyek a sikeres iskolai  tanulmányok alapját képező, különböző részterületek fejlődését segítik elő játékos formában.

Találhatunk benne a nyelvi, a matematikai és logikai készséget, a kreativitást és vizuális kifejezést, a finommotorikát fejlesztő feladatokat, de akár a tanuláshoz szükséges rövid távú  memória-fejlesztést célzó feladatokat is.

Tekintettel arra, hogy a gyermekek különböző teljesítményre képesek, a feladatok között egy témakörön belül-az egyszerűtől az elgondolkoztatóig- több nehézségi fokozatot is találnak.

A mindennapi élethez szükséges szabálykövetés kialakulásának elősegítésére irányuló és a  meséhez kapcsolódó társasjátékot a füzet középső, kiszedhető oldalán találhatják meg.

Bízunk abban, hogy a kiadvány feldolgozásával a gyermekek és a szüleik kedvet kapnak minél több magyar népmese megismeréséhez.

A füzetből: